Obłędny makowiec- bez nabiału, glutenu i cukru!

_MG_3392

Przez dłuższy czas miałam ochotę na ciasto z makiem, ale nie mogłam wyobrazić sobie makowca bez jajek, a tu proszę, wyszło takie CUDO:) Polecam,  jemy bez wyrzutów, mak jest  bowiem niezwykle zdrowy: jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu (w  100 g znajduje się aż 1266 mg magnezu – taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek).  Ponadto bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C.  Przepis niezwykle prosty, warto:) Smacznego!

Składniki:

  •  400 g  maku
  • 200 g wody
  • 200 g mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego
  • 1 jabłko, pokrojone na ćwiartki, bez pestek
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego delikatnego w smaku
  • 3 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki daktyli, drobno pokrojonych
  • 1/2 szklanki rodzynek lub owoców goi
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki wiórków  kokosowych

Przygotowanie:

Zalewamy mak wodą i mlekiem. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając.  Dodajemy jabłko, olej, połowę daktyli i siemię lniane.  Wszystko dokładnie miksujemy (zwracając uwagę, aby zbyt mocno nie zmiksować) i gotujemy do zagotowania. Dodajemy pozostałe bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową masę na tortownicą wyłożoną papierem do pieczenia ok. 24 cm i pieczemy ok 30-40 min./ 180 st. Studzimy i do stołu:)

_MG_3404

Inspirację do powstania makowca czerpałam z przepisu na makowiec wegański z bloga ze smakiem ku-zdrowiu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Na słodko, Thermomix, x i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Obłędny makowiec- bez nabiału, glutenu i cukru!

  1. Dorota Pykacz pisze:

    czy ten makowiec trzyma się mimo braku mąki?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s