Miodownik

7

Ostatnio szukam  prostoty w życiu i to ma oddźwiek w sposobie mojego odżywiania. W poszukiwaniu prostych i nieskomplikowanych przepisów wertuję ksiażki i blogi kulinarne. Na stole królują zupy a na podwieczorek chałka z masłem. Jako, że jestem posiadaczką 8 słojów prawdziwego miodu postanowiłam wykorzytać naturalne zapasy i upiec miodownik jako miłe odstepstwo od chałki i masła.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej (300g jasnej + 200 g razowej)
  • 100g masła 82%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka sody

Krem:

  • 1/2 L mleka 3,2%
  • 100 g masła 82%
  • 50 g cukru waniliowego albo kilka kropli ekstraktu wanilii
  • 5 łyżek kaszy manny razowej

Dodatkowo:

  •  Słoiczek dżemu morelowego
  •  Polewa czekoladowa- TUTAJ

 PRZYGOTOWANIE :

Ciasto:

  1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, ręką albo w melakserze ( mąkę łączymy z pokrojonym zimnym masłem, gdy posiądzie konstystencję bułki tartej, wtedy dodajemy pozostałe składniki).
  2. Dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 min. 1 część rozwałkowujemy pomiędzy 2 foliami i przekładamy na natłuszczona blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st na ok 15 min. Po upieczeniu, wyjmujemy upieczony placek, uważając aby go nie uszkodzić. Konsekwentnie postepujemy z pozostałymi częściami.

 Krem:

  1. Odlewamy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kaszę manną.
  2. Mleko, masło i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu. Zdejmyjemy z ognia i wlewamy mleko z kaszą manną. Mieszamy i wstawiamy zznowu na ogienń.
  3. Powstały krem powinien mieć konstystencję rzadkiego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia nakrywając folią, aby krem nie pokrył się kożuszkiem:)

Epilogiem jest odpowiednie poukładnie warstw. Przedstawiam kolejność rzeczywistą:

  • polewa czekoladowa
  • ciasto
  • krem
  • dżem
  • ciasto
  • krem
  • dżem
  • ciasto

Wkładamy do lodówki, aby ciasto przeszło kremem… i czekamy kilka godzin:)

Gotowe:)

6

* Na zdjęciu bez polewy  czekoladowej:)

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Na słodko, x i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s